Berättandets hemligheter – teknik och tillämpning

Det var en gång…

Berättandet har alltid varit ett av mänsklighetens allra kraftfullaste och mest mångsidiga verktyg. Berättelser fängslar och berör, skapar samhörighet och mening, roar och utmanar och används i så skiftande områden som retorik till marknadsföring. Trots alla nya medier har det muntliga berättandet behållit sin unika och personliga kraft. Idag pratas det om storytelling, pitch och om vikten av att ha sin egen hissberättelse…

Berättandets hemligheter – teknik och tillämpning

Kursen vänder sig till dig som är nyfiken på vad muntligt berättande kan vara och hur man kan ha nytta av detta kreativa verktyg i sitt liv. Kursen är upplevelsebaserad med vissa teoretiska inslag.

Under kursens gång får du möjlighet att:

  • utveckla/hitta din personliga berättarstil
  • skapa din unika repertoar
  • lära dig berättandets grundläggande teori och hantverk (såsom röst, kropp, språk)

Du kommer också få insikter i:

  • berättandets syfte och förutsättningar
  • användnings- och tillämpningsområden

Utbildningen är en introduktionskurs i muntligt berättande på distans. Studierna sker på halvtid under en termin. Vi kommer att ha fysiska träffar vid tre tillfällen (tre helger) under tiden. Mellan träffarna arbetar du individuellt samt ingår i små basgrupper. Kontakten mellan kursledaren och deltagarna och mellan deltagarna själva sker med hjälp av dator, Google Education och telefon.

Långholmens folkhögskola ligger vackert beläget vid Marabouparken, mitt i Sundbyberg, vägg i vägg med parkens egna konsthall. Det finns hotell i närheten och flera spännande matställen.

Skolans värdegrund utgår från alla människors lika värde. Undervisningen är kostnadsfri men materialavgift tillkommer. Kursen är studiemedelsberättigad. 

Om kursledaren

Anders Holmberg har en bakgrund i teatervärlden. Som processledare, har han lett flera stora förändringsprocesser med inriktning på inflytande- och delaktighetsfrågor. Anders har arbetat med muntligt berättande sedan 90-talet, både som pedagog, arrangör och scenberättare. Han blev svensk mästare i muntligt berättande 2017 och 2019.

”Berättelser är som att skaffa sig nya minnen. I min värld är dessa berättelser till och med mer verkliga än mina verkliga minnen… Så jag håller med Johan Cullberg: – Det är aldrig försent att skaffa sig en lycklig barndom…”

Ansökan

Klicka på ansökningsknappen och följ instruktionerna. Bifoga ett personligt brev där du berättar om varför du söker kursen och vad du hoppas få ut av den (max en sida).

Så här tycker två av kursdeltagarna

”Vill du verkligen lära dig berätta, så ska du söka denna kurs, med en genialisk kursledare som skapar en blomstrande lärandemiljö.”

”Kursens upplägg är både listigt och pedagogiskt där en gedigen blandning av övningar, improvisation och ”teoretisk teknik” skapar djup och bredd.”

Kurslängd: 1 termin 

Studietakt: halvtid, 50 % på distans

Avgift: 750 kr för studiematerial. Kost och logi ingår inte i kursen.

Kurstid: 10 augusti – 18 december 2020

Fysiska distansträffar: 22-23 augusti, 3-4 oktober, 28-29 november

Sista ansökningsdag: Förlängd ansökan till 24 maj 2020

Kursen kommer att genomföras helt på distans om samhällsläget kräver det.