Fokus: Människa och kultur

Är det dags att plugga? Vill du sikta på att nå din gymnasiebehörighet? Är du också intresserad av att ta reda på hur konst och kultur har utvecklat och påverkat samhället och människors liv? I så fall passar denna kurs dig. Här får du möjlighet att utveckla ditt kreativa jag och testa olika uttryckssätt.

Kursen vänder sig till dig som är nyfiken på hur kulturen påverkar samhället och människan. Vi lär oss om varför och hur samhällen påverkar och påverkas av kultur genom att studera människors livsvillkor och olika kulturella uttryck som konst, litteratur, teater, film och musik.

I kursen ingår bland annat samtal och diskussioner, genomgångar, studiebesök, enskilda arbeten, grupparbeten och ämnesövergripande projektarbeten. Kanske ser vi en film, går på en utställning, eller läser en bok som berättar om händelser eller belyser tillstånd i samhället.
 
Kunskaperna redovisas på olika sätt. Vi skriver olika typer av texter – både uppsatser och kreativt skrivande.Vi använder också estetiska uttryck i redovisningsformerna, såsom att spela in film, bygga modeller eller skapa bilder i olika tekniker.
 
Förkunskapskrav
För att vara behörig till kursen ska du ha 1-2 år kvar på gymnasienivå och vara klar med svenska 1 eller svenska som andraspråk 1.
Samhällsengagemang

Långholmens Folkhögskola har ett starkt samhällsengagemang och i kurserna arbetar vi tematiskt och ämnesövergripande. Vi arbetar med frågor som rör mänskliga rättigheter, livsvillkor, identitet och normer samt arbetsrätt och fackföreningarnas betydelse genom att titta på hur kulturen har påverkat och påverkats av samhället. Grupparbeten, diskussioner och estetiska uttryck är viktiga i undervisningen eftersom vi anser att kunskap är något vi skapar tillsammans.

Behörigheter efter avslutad kurs

När du läser allmän kurs så läser du samtliga ämnen som behövs för att bli behörig till högre studier. Svenska och Tema läser du mest med din klass, och ibland arbetar vi i tvärgrupper med de andra gymnasiekurserna. Tema är ett slags projektarbete då du fördjupar dig i ett ämne under några veckor. I temastudierna ingår olika ämnen såsom historia, samhällskunskap, religion och naturkunskap.

När du läser Fokus: Människa och kultur har du möjlighet att läsa nedanstående ämnen:

  • Svenska 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Samhällskunskap 1a1 och 1a2
  • Naturkunskap 1a1 och 1a2
  • Religion 1
  • Historia 1a1 och 1a2
  • Matematik 1a/b, 2a/b och 3b 
Temaarbete

Under kursen arbetar vi med följande temaområden:

  • Demokrati och rättvisa
  • Kultur
  • Miljö och klimat
  • Arbetarrörelsen
  • Jämställdhet
  • Individ och grupp

I kursen använder vi Chromebook och Google for Education som ett naturligt hjälpmedel i undervisningen.

Studierna är dels förlagda i skolan ca 20 timmar per vecka och dels som egen studietid (hemarbete) ca 20 timmar per vecka då du förväntas arbeta på egen hand utanför schemalagd undervisningstid. Undervisningen är kostnadsfri men materialavgift tillkommer. Kursen är CSN-berättigad.

När du är klar med kursen är du behörig till universitet/högskola eller yrkeshögskola.

Få en bredare förståelse om dig själv, dina medmänniskor samt din omvärld i folkhögskolans unika arbetssätt!

Läs om hur antagningen går till.

Hantering av personuppgifter

Nästa kursstart: 18 augusti 2025

Sista ansökningsdag: Löpande antagning i mån av plats

Förkunskapskrav: svenska 1 eller svenska som andraspråk 1

Studietakt: 100 %, minst 1 år

Terminstider: 250818-251219

Materialavgift: 2600 kr/läsår

Lägg märke till att du ansöker till Allmän kurs på gymnasienivå. Blir du antagen placerar skolan dig i den kurs som passar dina förkunskaper och önskemål.