Långholmens författarskola – Manus, distans heltid

Kursen vänder sig till dig som redan har ett färdigt manus och behöver arbeta igenom helheten.

Långholmens författarskola Manus är en terminslång, internetbaserad heltidskurs för dig som har ett färdigt manus att gå igenom. För att komma in på kursen behöver du skicka in ditt manus samt ett personligt brev där du berättar vad du tänker manuset behöver för att bli klart för förlag. Det är inte lätt att komma in, men kanske är just ditt manus det vi vill arbeta med, så ansök gärna.

Vi tror att det personliga är politiskt och att allt skrivande per definition har en politisk dimension. På Långholmens författarskola kommer ditt manus att bli ordentligt läst. Det får vara personligt, romantiskt och sorgligt, feministiskt, anti-rasistiskt eller bara roligt. Du har kanske skrivit experimentellt eller lekt med en kommersiellt gångbar genre. på Långholmens författarskola får du och ditt manus finnas och utvecklas från din egen utgångspunkt. Under kursen kommer vi titta på ditt manus anslag, konflikter, ton och dramaturgi, diskutera litterära strategier och texternas estetik, politik och magi utifrån ditt och dina kurskamraters manus.

Du förväntas arbeta självständigt med ditt manus, aktivt delta i diskussioner och textsamtal samt ge konstruktiv respons på upp till fem gruppkamraters manus. Tempot är högt, vill du vila ska du söka någon annan skola. Kursen inleds med en obligatorisk träff på Långholmens folkhögskola som följs upp av ytterligare två obligatoriska träffar, i mitten och i slutet av terminen. I år förlägger vi andra träffen i Umeå och besöker Littfest. Vi tror att du har gått skrivarkurser tidigare, men det är inget krav, sökande som på annat vis lärt sig skriva och ge respons, har lika stor chans att komma in. Vi kommer läsa samtida skönlitteratur och träffa ha tre författarbesök varje termin. Du kommer bli läst av både dina gruppkamrater och en aktiv författare.

Långholmens författarskola är kostnadsfri och studiemedelsberättigad, men tar ut en avgift för material och böcker. Deltagarna står själva för logi, resor och mat. Eftersom kursen är nätbaserad kräver den att deltagarna har tillgång till dator och internetuppkoppling. Kursen går varje termin och deltagarna är välkomna att, utifrån behov, fortsätta att delta under flera terminer.

Långholmens folkhögskola ligger vackert vid Marabouparken mitt i Sundbyberg, Stockholm. Det finns hotell och flera matställen i närheten. Skolan är en del av arbetarrörelsen och står för alla människors lika värde.

Antagningsvillkor:

Du ska redan ha ett färdigt råmanus och ansöker med ett utdrag ur ditt manus samt ett kortfattat brev, där du beskriver ditt projekt och dina erfarenheter av att ge och ta emot respons.

Hantering av personuppgifter.

Böcker som passerat Långholmens författarskola

Jona Elings Knutsson: Krokodilens vändkrets, Albert Bonniers, 2020.

Madeleine Schantz: Vaken dröm, Wahlström & Widstrand, 2020.

Donia Saleh: Ya Leila, Albert Bonniers, 2020.

Ann Gäre: Revor i väven, Saga Egmont, 2020.

Sara Wikman: Sticker, Ord & visor, 2020.

Johan Evasdotter Dencker: För Gustav, Mormor, 2020.

Anna Welin: För barnets bästa, Norstedts, 2021.

Emma Frey-Skøtt Rycket. Starkare än nu, Hegas, 2021

Anna Grönlund: Av kött och blod, Ordfront, 2021.

Emma Frey-Skøtt Stöten. Starkare än nu, Hegas, 2021

Linnéa Sjödin: Bortom Amerika, Norstedts, 2022

Emma Frey-Skøtt: Kraften. Starkare än nu, Hegas, 2022

Ella-Maria Nutti: Kaffe med mjölk, Wahlström & Widstrand, 2022.

Jona Elings Knutsson: Kattjakten, Ordfront, 2022.

Emma Nordlander: Bränn marken, Norstedts, 2022.

Kurslängd: 1-2 terminer

Terminstider: 220815-221216 

Studietakt: heltid, 100 % på distans.

Sista ansökningsdag:  1 december 2022

Avgiften för studiematerial:  1200 kr

Fysiska distansträffar ht -22: 3-4 september, 15-16 oktober, 10-11 december

Fysiska distansträffar vt -23: 21-22 januari, 18-19 mars (på Littfest i Umeå), 27-28 maj