Långholmens författarskola – Projekt, distans heltid

Kursen vänder sig till dig som redan har kommit igång och vet vad du vill skriva.

Långholmens författarskola – Projekt är en terminslång, internetbaserad heltidskurs för dig som har en roman eller novellsamling att skriva. Du behöver kunna beskriva ditt projekt och lämna in textprov för att kunna komma in på kursen. Tyvärr är konkurrensen om platserna hård, men sök ändå! Kanske är det just dig vi behöver.

Vi tror att det personliga är politiskt och att allt skrivande per definition har en politisk dimension. På Långholmens författarskola kan du skriva just ditt projekt; hur det än är. Det får vara hur personligt, romantiskt och sorgligt du vill, hur feministiskt, anti-rasistiskt och argt du har lust med. Du kan skriva experimentellt eller leka med någon kommersiellt gångbar genre. På Långholmens författarskola får du finnas och utvecklas från din egen utgångspunkt. Under kursens gång undersöker vi skrivandets plats i världen och diskuterar litterära strategier och texternas estetik, politik och magi utifrån ditt och dina kurskamraters projekt.

Du förväntas arbeta självständigt med din text, aktivt delta i diskussioner och textsamtal samt ge konstruktiv respons på upp till fem av dina gruppkamraters texter. Tempot är högt, vill du vila ska du söka någon annan skola. Kursen inleds med en obligatorisk träff på Långholmens folkhögskola, där vi går igenom arbetssätt och rutiner, som följs upp av ytterligare två obligatoriska träffar, i mitten och i slutet av terminen. Det är en fördel om du har gått skrivarkurs tidigare, men det är inget krav. Vi kommer att läsa samtida skönlitteratur och tre nya författare per termin. Du kommer att bli läst av både dina gruppkamrater, en aktiv författare och Långholmens författarskolas huvudlärare.

Långholmens författarskola är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Skolan tar dock ut en avgift för material och böcker. Deltagarna står själva för kostnader för logi, resor och mat. Eftersom kursen är nätbaserad krävs att deltagarna har tillgång till dator och internetuppkoppling. Kursen går varje termin och deltagarna är välkomna att, utifrån behov, fortsätta att delta under flera terminer.

Långholmens folkhögskola ligger vackert mitt i Sundbyberg, Stockholm. Det finns hotell och flera matställen i närheten. Skolan är en del av arbetarrörelsen och står för alla människors lika värde.

Antagningsvillkor:

Du ska redan ha kommit igång med ditt skrivande. Du ansöker med ett kortfattat brev med projektbeskrivning och motivering till val av kurs, samt 5-10 sidor litterär text.

Hantering av personuppgifter.

Böcker som passerat Långholmens författarskola

Jona Elings Knutsson: Krokodilens vändkrets, Albert Bonniers, 2020.
Madeleine Schantz: Vaken dröm, Wahlström & Widstrand, 2020.
Donia Saleh: Ya Leila, Albert Bonniers, 2020.
Ann Gäre: Revor i väven, Saga Egmont, 2020.
Sara Wikman: Sticker, Ord & visor, 2020.
Johan Evasdotter Dencker: För Gustav, Mormor, 2020.
Anna Welin: För barnets bästa, Norstedts, 2021.
Emma Frey-Skøtt Rycket. Starkare än nu, Hegas, 2021
Anna Grönlund: Av kött och blod, Ordfront, 2021.
Emma Frey-Skøtt Stöten. Starkare än nu, Hegas, 2021
Linnéa Sjödin: Bortom Amerika, Nirstedts, 2022
Emma Frey-Skøtt: Kraften. Starkare än nu, Hegas, 2022
Ella-Maria Nutti: Kaffe med mjölk, Wahlström & Widstrand, 2022.
Jona Elings Knutsson: Kattjakten, Ordfront, 2022.
Emma Nordlander: Bränn marken, Norstedts, 2022.
Emma Frey-Skøtt Styrkan. Starkare än nu, Hegas, 2023
Sanna Nässén: Jag dör hela tiden, Idus, 2023
Janette Hentati: Älven i mig, Albert Bonniers, 2023
Tina Trender: En bra man, Lind & Co, 2023
Lisa Ridzen: Tranorna flyger söderut, Forum, 2024
Astrid Billengren: En av oss kommer dö ung, Forum, 2024       Isabelle Bervenius: Månsjuk, Polaris, 2024

Kurslängd: 1-2 terminer

Terminstider: 240110-240604 och 240812-241220

Studietakt: heltid, 100 % på distans.

Sista ansökningsdag: 15 april 2024 – antagningsprocessen är avslutad – du kan fortfarande söka kursen, men då för en reservplats

Avgiften för studiematerial: 1200 kr

Fysiska distansträffar vt -24: 20-21 januari, 16-17 mars, 25-26 maj

Fysiska distansträffar ht -24: 31 augusti – 1 september, 12-13 oktober, 7-8 december