Sundbybergsserien

Föreläsningsserie om Sundbybergs arbetar- och industrihistoria

I samarbete med Arbetarnas Kulturhistoriska sällskap och ABF

Nu har du möjlighet att vid fem tillfällen få fördjupa dig i Sundbybergs arbetar- och industrihistoria. Långholmens folkhögskola i samarbete med ABF och Arbetarnas Kulturhistoriska sällskap bjuder in dig till spännande föreläsningar, seminarier och stadsvandringar. Vi utgår från Långholmens folkhögskolas aula varje gång. Fri entré.

Datum och teman

Lördag 29 mars kl 14.00

Introduktion till serien och Gustav Nyberg – doktorand vid Stockholms universitet – föreläser om statarna på Sundbybergs gård, en berättelse om deras arbets- och livsvillkor under en tid av stora samhällsförändringar.

Torsdag 24 april kl 17.30

Hannes Rolf jobbar som forskningsassistent vid Stockholms universitet och har i sin avhandling berört hyresgäströrelsen i Stockholm och Göteborg. Hos oss berättar han om hyresgäströrelsens framväxt i Sundbyberg i början av 1900-talet.

Söndag 11 maj kl 14.00

Jesper Wiklund leder oss på en vandring med nedslag runt om i staden där vi utforskar Sundbybergs historia utifrån människorna som levt och verkat här – deras kampstrategier, organisering och den kraft i uppror och motstånd som format både platsen och dess invånare.

Lördag 17 maj kl 14.00

Innehåll kommer

Lördag 31 maj kl 14.00

Sundbybergsserien avslutas med ett inspirerande samtal där människors berättelser står i centrum. Under detta tillfälle får vi ta del av olika livserfarenheter från personer med migrationsbakgrund, och höra hur de funnit sitt hem i Sundbyberg. Samtalet leds av Mariam Osman Sherifay, och medverkar gör Mirja Räihä. Fler medverkande tillkommer.

Svartvit bild av Sundbybergs gård som revs 1936

Datum: 29 mars, 24 april, 11 maj, 17 maj, 31 maj

Plats:  Långholmens folkhögskola på Löfströms allé 7, samling i aulan.

Fri entré